Un congrés d’infart

El títol, com podeu comprovar, està molt treballat. Però el que vull comentar són algunes conclusions: croada per la passejada diària i la idea que els nadons de mares fumadores tenen més riscos per a la salut que els de no fumadores.

Tindré la grandíssima sort -o la desgràcia, és una cosa que mai no podré valorar- de no quedar mai embarassada. I de moment tinc la sort que fumo més aviat poquíssim. Valgui com a exemple que per l’últim Carnaval de Torelló, que devia ser al febrer, vaig comprar un paquet que n’hi van 20 i em sembla que encara me’n queden 17. Clar que de tabac també se’n dóna, però els amics ja saben que no en dono perquè no en tinc i els que no em coneixien difícilment me n’haurien demanat amb la pinta que feia.

[@more@]

Sigui dit de pas que als paquets de tabac no diu enlloc la data de caducitat. Deuen tenir estudiat que els fumadors són tan compulsius que difícilment se’ls hi farà malbé.

Que fumar no fa cap bé és una cosa que no dubta ningú. Però ara que ha sortit aquest estudi que diu que les mares fumadores ja passen el problema al nen/a durant la gestació, recordo del cas d’una companya de feina fumadora a qui el metge va recomanar que no deixés de fumar (o en tot cas, només una mica), perquè per al nen encara seria pitjor l’angoixa que ella patiria per haver-se d’aguantar. I recordo una vegada, en un programa d’en Mikimoto, un altre metge recordant que vuit cigarrets al dia fins i tot van bé. Sobretot si fins al dia abans te n’havies fumat 40.

També han recomanat caminar mitja hora cada dia a pas lleuger, que ja és una manera d’estressar-nos fins i tot fora de la feina. Si ens posem tots d’acord i sortim a caminar sense mirar, sense saludar ningú i a pinyó fixe, pot haver-hi pinyes. Llavors anirem bé de cor, però potser malament d’estrès, perquè fins i tot l’exigència de l’exercici diari arriba a ser per atabalar-thi.

Hi ha una solució més fàcil que és deixar cada dia el cotxe lluny de la feina, que hi tinguis ben bé 10 minuts i, en el moment de baixar, descuidar-t’hi expressament una cosa per haver-la de tornar a buscar després. Sembla mentida que una tonteria com aquesta, multiplicada per milions de persones a tot el món, pugui rebaixar les possibilitats d’infart i abaratir els costos del sistema sanitari.

Consti que no s’hi val, però, a descuidar-se el tabac.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: