Dissabte de festa major

Això dels pabordes, a Sant Pere ho tenim molt arrelat. Treballen força, per la festa major: divendres amb les carretilles, dissabte amb els coets del migdia i diumenge amb la desperta (5 de la matinada) i la cercavila de gegants i nans (10 del matí). En total, es tiren uns quants centenars de petards, que superen de llarg el miler.

[@more@]

Aquesta foto és de dissabte 23 al migdia. Al matí no es fa res, perquè la gent es recupera una mica del dia abans, i a la 1 del migdia, dues quadrilles de pabordes es posen en dos llocs del poble i comencen a disparar coets durant un quart d’hora. És maco perquè se senten i es veuen els d’una banda i els de l’altra, mentre la gent prepara el vermut o comença a fer el dinar.

Ja veieu que la indumentària és la de catalanet, amb barretina, camisa blanca i faixa. No cal dir que quan els pabordes arriben al final de la festa, amb prou feines els queda camisa.

Aquest any, el dissabte va ser el dia més pèssim. Els coets del migdia es van llançar mentre queien quatre gotes, i a la tarda es va haver de suspendre la baixada de carretons, que és una cosa que sempre sol atraure molt gent. A més, Sant Pere és un poble que fa pendent i hi ha algunes baixades espectaculars, com la del carrer Bellmunt, que precisament fa pujada perquè és d’on s’agafa el trencant de Bellmunt (que està a 1.246 metres, per situar-vos).

A falta de carretons, bona part de la canalla se’n va anar al Centre Parroquial a cantar en un karaoke i al final els comerciants van sortejar 23 paneres valorades en 150 euros cadascuna. Déu-n’hi-do. S’havien recollit prop de quatre mil butlletes.

El plat fort del dissabte va ser el pavelló, amb el ball de l’Orquestra Montecarlo i el concert de versions amb El Frenillo de Gauguin, que va estar molt bé (més per l’ambient que pel grup, segurament, però hi havia una gentada de por). Abans, 130 joves havien sopat junts al Xiringuito i van començar una cercavila pels bars del poble que va acabar al pavelló a quarts de quatre de la matinada.

I a les cinc, la desperta. Amb els pabordes i una txaranga que es diu Alwaysdrinkingmarchingband. Llàstima que també els va enganxar un xàfec a mig fer i els músics van haver de retirar abans d’hora.

Llavors, uns quants pabordes encara es queden a muntar la traca que s’encendrà a les onze del matí. Se’n van a fer un bon esmorzar i a esperar les deu, per a la cercavila del matí. Que la gent surt maca i arreglada, de festa major, i ells ja comencen a acabar els torrons després de tantes hores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: