Nuclears, sí gràcies?

Definitivament, això del canvi climàtic i de la responsabilitat humana a l'hora de generar-lo sembla que es comença a prendre seriosament. Al Gore serà tan oportunista com es vulgui, però amb el seu documental de l'any passat va començar a estendre una mena de pànic a tot el món al qual sembla que ara responen -una mica, almenys- els governs. Europa, aquests dies, està discutint d'això, de les mesures per retallar l'efecte hivernacle i d'impulsar les energies renovables.

[@more@]

Els  nivells de contaminació ambiental estan incrementant-se a velocitat exponencial, fins al punt que -és una de les tesis del documental d'Al Gore-, en alguns paràmetres, ara estem generant en unes poques desenes d'anys els mateixos efectes que el món fins ara havia generat en centenars o fins i tot milers d'anys.

Hi ha un envelliment natural del planeta Terra? Segurament que sí. Però fins a quin punt la intervenció humana n'accelera aquest envelliment de manera irresponsable? Doncs fins al límit que li permet el seu propi egoisme, de no pensar en futur de les generacions que han de venir i espoliar, mentrestant, els recursos naturals sense miraments.

Sumem-hi a tot això l'explosió consumista que ha d'acabar aportant l'economia asiàtica, que si es posa al nivell de consum del món occidental -i principalment dels Estats Units, líder mundial també en emissions contaminants d'efecte hivernacle-, el món, simplement, no ho aguanta.

Ja fa un parell d'anys vam tenir a Sant Pere el cap de l'àrea d'Internacional de TV3, Martí Anglada, que ens va fer una xerrada a propòsit del conflicte d'Iraq. I va dir que, per primera vegada a la història de la humanitat, la generació actual no estàvem en condicions de dir a les futures que els deixarem un món millor del que ens hem trobat. I no pas per culpa de cap guerra, sinó perquè l'estem deixant sense recursos.

Sóc partidari dels debats responsables i sensats sobre el futur model energètic i de totes aquelles mesures que qüestionin i corregeixin l'actual model de consum. Donant per entès, també, que els primers que estem fent un mal consum som els ciutadans particulars, amb els nostres cotxes i amb els nostres hàbits quotidians, que per si sols no semblen res però que posats tot junts són el primer factor de contaminació ambiental del planeta.

Hi ha qui davant de tot això, i sobretot dels efectes nefastos del consum desmesurat de combustibles fòssils, aposta per potenciar novament l'energia nuclear. Fa vint anys, aquest debat hauria estat impossible. Ara, en canvi, ja fa temps que s'hi està insistint com a teoria i no hi he sentit, de moment, gaires resistències. Admet-ho que no hi entenc gens, però si realment se n'ha d'acabar parlant pot ser alliçonador per a tothom fer-ho sense demagògies. Ens hi juguem el futur del planeta, encara que no sigui precisament el nostre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: