Només l’aigua és vida?

 

No em refereixo a la nostra, de la qual cosa no en tinc cap dubte. M'hi fa pensar cada vegada que algú llença un coet per anar a trobar restes de vida a distàncies com, per exemple, 679 milions de quilòmetres. És el cas de la càpsula aquesta Phoenix del coet Delta II, de la Nasa, que pretén aterrar a Mart per trobar, a més d'aparcament, signes de vida. I d'això diu que ja se'n van trobar rastres quan en unes fotos s'hi va veure aigua.

[@more@]

Doncs a mi la pregunta que se m'acut cada vegada és aquesta: és que per haver-hi vida hi ha d'haver necessàriament aigua? No pot ser que a 700 milions de quilòmetres d'aquí no es pugui viure amb un altra mena de recursos? Que hi hagi, simplement, altres formes de vida? No ens estem equivocant, buscant la raó de tot passant-ho únicament pel prisma de la dimensió humana de les coses?

D'acord que aquesta altra vida no seria amb els paràmetres de la nostra, però potser hi ha vida d'una altra manera. Els camells poden passar setmanes sense beure aigua, i hi ha animals del nostre planeta que hivernen mesos sencers sense menjar ni beure res.

Si al nostre propi planeta ja estem convivint amb espècies amb nivells de tolerància tan diferents, a 700 milions de quilòmetres gairebé tocaria pensar que potser ja no compartim res. Ni l'aire (ni la seva forma), ni l'aigua (ni la seva forma), … Simplement, potser allà respiren d'una altra manera, o potser són capaços de viure sense ni tan sols respirar. O potser ni tan sols hi ha ningú, que ja seria malaguanyat univers, també.

Són preguntes molt elementals que potser les contestaria un astrònom, o simplement un biòleg. O un marcià, vés a saber. Ho ets, tu? M'ho podries aclarir? 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: