I si n’arrenquéssim, d’arbres?

Espero que se m’entengui. Aquest diumenge ha tingut un gran ressò la plantada de 35.000 arbres convocada per Catalunya Ràdio i la fundació Territori i Paisatge, amb motiu de celebrar els seus 25 i 10 anys, respectivament. La idea, molt maca, s’ha venut com una festa de l’ecologia i de la sensibiltizació per la natura, en un moment que la desforestació (mundial) està deixant el planeta sense pulmó per poder respirar. S’han muntat plantades d’arbres a 35 punts diferents del país.

[@more@]

Naturalment que en moltes coses, com també en la sensibilització dels més petits, campanyes com aquestes van molt bé. Però en aquest país potser començaria a ser hora d’alimentar una altra mena de pedagogia: la que diu que cada any estan creixent en aquest país 3 milions de metres cúbics de bosc, que equivalen a més de 2,1 milions de tones de  fusta, conseqüència de l’abandonament de les explotacions agrícoles i la mala gestió (si és que n’hi ha alguna, en la majoria de llocs) forestal que se’n fa. Llavors ens trobem que, davant del dèficit de bosc que pot haver-hi en determinats punts de la nostra geografia, en altres hi ha un creixement descontrolat, abandonat i que acaba essent un risc per al seu propi ecosistema: hi ha superfícies forestals on la densitat de peus quadruplica la que correspondria, i això mata el bosc, l’asseca i el converteix en un combustible extraordinari davant dels incendis. A més, tota aquesta massa forestal és també responsable -us asseguro que és un argument que no havia sentit mai, i ara ja l’expliquen a les conferències els meteoròlegs de TV3- de la disminció dels cabals dels rius i rieres, ja que en xuclen cada cop més els recursos hídrics de què disposen.

No sé si aquest misssatge s’ha explicat avui als nens i nenes i a les famílies senceres que s’han decidit a plantar un arbre. El discurs de la desforestació, que és innegable a escala mundial, és molt més relatiu al nostre país. Valdria la pena tenir-ho en compte de cara a una altra campanya. Arribarà el dia que arrencar un arbre d’allà on sobra serà tan o més ecològic que plantar-lo allà on fa falta. És més, diria que aquest dia ja arribat. S’hauria pogut fer avui.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: