“Vull tenir passaport català i estar empadronat a Bétera”

partal

El que hi ha transcrit a continuació són nou minuts d’una xerrada de Vicent Partal, director de Vilaweb, fa uns dies, a Sant Hipòlit de Voltregà. Li van preguntar per la situació del País Valencià i no va amagar que se sent ferit per la imatge tan simple que se’n té. “Els nacionalistes del sud ho sabem pràcticament tot del nord; els nacionalistes del nord no sabeu pràcticament res del sud”, va venir a dir. Les seves reflexions em van semblar tan interessants que, com que les gravava, les he transcrit gairebé literalment en aquest apunt que us deixo. Començava amb un llistat de greuges històrics que ha hagut de patir el nacionalisme valencià i que, aquí, sembla que no hi hagi hagut massa interès a tenir en compte.

[…]

O que us haguessin matat un Guillem Agulló en qualsevol carrer i l’assassí hagués sortit en llibertat complint un 10% de la condemna, s’hagués pogut presentar a les eleccions i hagués tingut la barra de fer una paradeta, durant anys, al carrer on viuen els pares de Guillem Agulló, i protegit per la policia.

Imagina’t que aquí tinguéssiu una Llei electoral, única, com la que va tenir el País Valencià pactada entre PP i PSOE per impedir que el nacionalisme entrés al Parlament, que t’obliga a obtenir un 5% a totes les províncies, que vol dir que hi ha moltes eleccions en les quals, a Castelló, el nacionalisme ha obtingut un 20% dels vots i ha quedat fora del Parlament. Les conseqüències d’aquesta llei al Principat haurien estat que ERC només hauria entrat al Parlament una sola legislatura, i Iniciativa mai. I ara pensa, això, les conseqüències que hauria tingut.

Tu imagina’t el que hauria significat tenir 120.000 famílies demanant l’ensenyament en català al qual tenen dret i el govern negant-ho; centenars de milers de persones pagant per tenir els repetidors de TV3 (aquí no heu pagat mai, per tenir els repetidors de Canal 9), pagant, dic, de la seva butxaca els repetidors de TV3;  i venim de tancar-los. No només aquests, sinó també els de la televisió valenciana, i deixant el país sense ni una emissora en català.

Jo crec que a vegades aquí dalt no respecteu els valencians com ens mereixem, perquè nosaltres hem aguantat coses molt dures, durant 40 anys. Coses molt dures i moltes traïcions, moltes. Si tenim una Acadèmia Valenciana de la Llengua és perquè Jordi Pujol va voler-ho fer.

I hem aguantat situacions de violència real. Jo, el 23-F, tenia un tanc a la porta de casa meva. No és el mateix “tranquil, Jordi, tranquil” que abocar-te al balcó i veure un tanc a sota casa. Jo m’he pegat amb gent, i jo he tingut gent amb pistoles a la porta de casa meva. I la policia no ha fet mai res per impedir-ho.

Per tant, que 40 anys després d’aguantar aquesta situació, el 2015 el nacionalisme pugui guanyar les eleccions em sembla que és molt important. En tot cas ja en parlarem l’any que ve. I si es guanyen les eleccions, si realment com tot indica hi ha un govern diferent, aleshores demanaré una mica de respecte per tot el que hem aguantat els valencians durant aquests anys.

Dit això, jo crec que pels valencians és la millor notícia possible, la independència de Catalunya. Jo penso que més repressió ja no hi pot ser i que, en canvi, la independència de Catalunya és com una espècie de bomba atòmica que tindrà, com a mínim, dos efectes molt seriosos:

Un primer, que Espanya serà derrotada, i això psicològicament és molt important. Que els valencians i qualsevol altre vegin que Espanya es pot derrotar és molt important. I segon, que això deixarà molt atontada Espanya. Si quan van perdre Cuba i Filipines es van passar 20 anys que no tocaven vores! Doncs imagina’t, quan perdin Catalunya. Aquesta és una gran oportunitat que cal aprofitar des del nacionalisme valencià, al qual ningú no ens regalarà res. Nosaltres hem de seguir lluitant i treballant i fent feina.

Els nacionalistes valencians mai no ens plantegem, a més, si cal abandonar un tros de territori o no. Això és el meu país, i per mi això no admet discussió. Jo em passo tot el sant dia donant voltes per tot arreu però recordo que estic empadronat a Bétera. I quan hi hagi la independència jo no tindré la nacionalitat catalana. I això no em fa dubtar ni un segon d’estar fent el que faig. Perquè per mi el meu país va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. I qualsevol racó del país és igual d’important que l’altre.

Jo no lluito pel meu poble o la meva casa, jo lluito pel meu país. I ho seguiré fent després, no passa res. Ara, sí que m’agradaria que el Principat entengués algunes coses:

La primera, que la nació i l’Estat no és el mateix. Això nosaltres ho hem sabut sempre i espero que quan es proclami la república [catalana] ho continuarem sabent. Nosaltres sabem que la nació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i que l’Estat va ara de la Jonquera a Algesires. Doncs demà anirà de la Jonquera a Alcanar. Però la nació seguirà anant de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. I si això ho tenim clar, no em preocupa gens.

Andorra és un Estat català. Quan Andorra va entrar a l’ONU, l’Òscar Ribas, que era el cap de govern, va fer un discurs -recordo la frase exacta- en què va dir “vinc a parlar en nom dels qui parlem com Verdaguer, Llull i March”. I a mi aquell dia em va representar magníficament. Era el meu Estat.

Clar, Andorra és molt petita. Jo espero que el Principat faci molt, perquè ho pot fer. I demano que ho faci. I crec que ha de fer el que fan els estats europeus normals:

La meitat dels eslovens viuen fora d’Eslovènia. Viuen a Àustria, a Croàcia i a Itàlia. I la república d’Eslovènia, a qualsevol persona que parla eslovè i ho vol, li dóna un passaport de la república eslovena. Jo vull un passaport català i seguir empadronat a Bétera. Em sembla que me’l mereixo. I no ho dic per la feina que faig, sinó com a valencià. I qui vulgui que el tingui, i qui no vulgui que no el tingui.

Si tu vas a Cluj, a Romania, la universitat de Cluj, que és la millor del país, ho fa tot en hongarès, perquè és per a la minoria hongaresa de Romania. Qui paga aquesta universitat? El govern d’Hongria, per suposat. No el de Romania.

Jo, quan a vegades em trobo gent que diu “i per què hem de pagar nosaltres les escoles bressol Perpinyà?”, penso que només faltaria. Només faltaria! Perquè la llengua és la mateixa, i la defensa de la llengua és competència de tots.

I per tant, espero que la república catalana les tingui clares, aquestes coses.

O coses més difícils: Tots coneixeu Gerry Adams. És diputat del Parlament d’Irlanda, però no és irlandès. Com s’explica? És britànic. Com carai aquest personatge és parlamentari d’Irlanda? Doncs perquè la constitució irlandesa diu que el seu parlament representa la nació, no l’Estat. I que per tant, qualsevol irlandès, tingui la ciutadania que tingui, pot ser elegit diputat.

Aquestes coses les fan, els països normals. Jo espero que Catalunya no reaccioni com reacciona sempre: “ai ai, quin embolic els valencians!, no no, oblidem-ho, oblidem-ho!”. Espero que no faci això. Però em temo que farà això.

Veig a venir que pagarem dos preus, per tot això: un, que [als valencians] ens deixareu a l’estacada. I dos, que el castellà serà llengua oficial a Catalunya. Dos preus per mi nefastos, tots dos, però que em sembla que passaran. Al final dependrà de tots, igual que tot. El que passa és que jo sóc conscient de la realitat. De la mateixa manera que dic que veig el país absolutament determinat i absolutament decidit a aconseguir la república i a ser independents, i no em preocupa gens i no hi veig cap problema, també veig que el país ni entén els Països Catalans ni està disposat a evitar que el castellà sigui llengua oficial.

No ho està. D’acord. No passa res. No sempre pots guanyar per pallissa. No farem un 8 a 0 però farem un 8 a 2. Guanyarem igualment, però ens n’hauran fotut dos. Jo en això sóc molt directe i molt clar.

Ara… Al final, l’única cosa important és que nosaltres seguirem lluitant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: