Tros de quòniam

En el termòmetre dels despropòsits de la setmana comparteixen podi, al meu modest entendre, aquesta sobtada onada de bonesa que ha d’impregnar el món del futbol per castigar els insults als estadis i, per extensió, el nou monument a l’estupidesa que equipara un verset d’una estrofa d’una corranda d’uns Pastorets escolars a la categoria d’adoctrinament imposat per la deriva sobiranista de Mas. Altrament dit órdago, que en castellà fa més por.

Al brillant equip d’investigació que va descobrir i catapultar el cas, que a cada graó ha afegit un punt més d’escàndol a l’assumpte, li proposo un recorregut per uns quants Pastorets del país i, quan sigui l’hora, per les cantades de caramelles. Tenen portades assegurades fins que tinguem tercera via. I no em refereixo a la del PSC, sinó a la Rodalies, que no en té ni dues.

E' ANCORA POLEMICA SULLA TRATTATIVA, ANCHE 'A CAROGNA NEGA

Sobre aquest particular, i al verset tan maldestrament traduït com a “Rajoy que se joda ya”, de l’original “que es foti”, em va venir al cap la versió del Fum, fum, fum de Prats de Lluçanès que el musicòleg Jaume Ayats va recollir al seu llibre Explica’m una altra cançó (2009), dedicat al cicle de Nadal i Reis. Més que res perquè el fum, fum, fum que ha fet fortuna es convertia en fot, fot, fot, del verb fúmer –o sigui fotre–, per mofar-se de les mentides i absurditats que explicava la lletra.

Suposo que, si fos ara, la versió castellana de la lletra per part de la premsa benpensant i políticament correcta s’hauria traduït per desitjar al 25 de desembre “que se joda, que se joda, que se joda”, per la qual cosa hauria quedat proscrita del cançoner, retirada dels CD del Club Super3 i prohibida als camps de futbol per apologia de la violència i del que pogués ser.

De manera que, arribats a aquest punt, només cal aconsellar als autors de corrandes i a qui tingui intenció d’insultar al futbol –que està molt mal fet, i no només des de la setmana passada–, que al refranyer català hi té un banc de recursos d’un enginy impressionant. I si llavors no els entenen, que es fotin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: