“La secció d’Economia és el baròmetre de la salut del territori”

40 anys d’EL 9 NOU – XVI

Com que la història es pot explicar de moltes maneres i encaixar-la per la banda que més interessa, es podria dir que si el manlleuenc Jaume Collell no s’hagués incorporat a Els Joglars el 1982 essent director d’EL 9 NOU, el torellonenc Martí Castells potser no se n’hauria jubilat ara farà 10 anys després de pràcticament tres dècades com a cap d’Economia. “M’hi vaig incorporar amb l’arrencada resolta i el pas cap a la professionalització encaminat”, recorda.

Perquè s’hi va incorporar, en efecte, el 1982, just quan Collell i Cristina Gallach deixaven la direcció per afrontar nous reptes professionals i EL 9 NOU entomava els propis, amb una primera i incipient redacció ja amb contracte laboral i la capçalera cada cop més arrelada. Fins al punt que un any abans, veient l’impuls que agafava EL 9 NOU, “persones que també n’havien estat impulsors però ideològicament propers o directament de Convergència, van veure la necessitat, amb altra gent, de tenir una capçalera pròpia que li fes de contrapoder”, explica Castells.

I va ser llavors quan van comprar l’Ausona per reconvertir l’antic setmanari del Movimimento en una nova publicació comarcal. Castells, fins llavors director del Torelló, s’hi va incorporar però ho va deixar al cap d’uns mesos “per desavinences amb l’empresa”, explica. Paral·lelament, EL 9 NOU continuava essent un bullici i poc temps més tard “se’m va oferir un lloc a la redacció arran dels buits que acabaven de deixar Collell i Gallach”. Ja no se’n va moure més i això li va donar, amb els anys, una marca personal que ningú no podrà superar mai més: ser el primer jubilat de la història de l’empresa.

Castells havia tingut coneixement del projecte d’EL 9 NOU “molt abans que sortís”, perquè a l’hora de donar-lo a conèixer, alguns dels interlocutors havien estat les publicacions locals que ja existien, amb la intenció d’establir sinergies. “Des del Torelló no vam veure clar ser part d’EL 9 NOU, tot i que s’ha de dir que mai va haver-hi cap problema de relació, sinó tot el contrari”.

L’arrelament d’EL 9 NOU un cop va aparèixer va ser ràpid, també a Torelló. I Castells, un cop s’hi va incorporar el 1982, en va ser alhora observador i protagonista al capdavant d’una secció, la d’Economia, que “sempre ha estat baròmetre de la salut del territori”: amb creixements de grans sectors i empreses però, alhora, “també grans crisis, com la del tèxtil o el metal·lúrgic”. En guarda el record d’haver mantingut bones relacions amb empreses i sindicats i admet una gran sort: “EL 9 NOU va néixer en un entorn vertebrat, i tot se li va posar ràpidament de cara”.

(Foto Sagi Serra)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: