“Jo vaig ser corresponsal de Vallfogona”

40 anys d’EL 9 NOU – XVIII

Hi va haver un temps, en els primers anys d’EL 9 NOU, que sumant corresponsals, col·laboradors i contactes en un mateix poble era més gent que la redacció sencera del diari. I Osona i el Ripollès sumen una seixantena de municipis. Això explica que sigui fàcil localitzar persones que en un moment o altre de la vida hagin estat vinculades a EL 9 NOU. “Jo, per exemple, vaig ser corresponsal de Vallfogona”, explica el diputat i alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

Parla de la segona meitat dels vuitanta, amb el bisetmanari ja implantat al Ripollès i el repte de voler arribar a tot arreu. “A Vallfogona hi passàvem els caps de setmana, hi teníem llogada una casa de pagès i poc o molt podies estar al cas de les coses”. Per exemple, la restauració del campanar, les obres a l’església de la Salut, la festa major o la tradicional sardinada “que va encetar el malaurat Josep Labró”, recorda. A vegades, notícies que eren just el pretext “perquè no fos dit que Vallfogona no sortia mai al diari; i al revés, que quan hi sortia gairebé es convertia en notícia al poble mateix”.

Per a Munell, aquells van ser els últims anys d’institut i els primers d’universitat. “D’escriure m’ha agradat sempre, i si a sobre de tant en tant t’arribava algun cobrament, ni que fos petit, doncs millor”, diu. Vallfogona al marge, Munell també tenia relació amb EL 9 NOU a través de Protecció Civil i ficat com estava, també, en col·lectius i organitzadors de diferents activitats.

El pas a la política municipal, de manera molt especial a començament dels noranta, va anar-lo apartant com a col·laborador “i vaig deixar de buscar notícies per mirar de generar-les” des de l’Ajuntament. Tant des de l’oposició com des del govern, ja que ha estat en tots dos rols. I com a alcalde “també m’ha tocat enfadar-me alguna vegada pel tractament d’alguna determinada notícia”, admet. “En Jordi Molet i en Jaume Espuny ja ho saben prou…”, riu.

Munell posa en valor el paper que ha tingut EL 9 NOU com a mitjà de comunicació “que ha vertebrat la comarca i la seva relació amb Osona, que en molts àmbits s’entén gairebé com una unitat”. Al llarg d’aquests 40 anys, “ha conviscut amb mitjans propis del Ripollès que han passat, també, per diferents etapes, de més i menys incidència”. Segons ell, “el fet que per àmbit de cobertura tinguin lupes diferents no els veig tant en competència sinó, sobretot, com a complementaris”.

I de les relacions amb Osona resumeix els últims 40 anys amb una idea: “En carreteres almenys amb la C-17, hem pogut saltar al segle XXI. Però en tren encara no ens hem mogut del XIX”.

(Foto Jordi Puig)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: