Òmnium Osona · VI

La dècada dels noranta (II)

Els anys noranta van ser un període, en general, en què la delegació comarcal va pivotar entre dos grans temes a escala local, com van ser la consolidació de TVO i l’aposta per la colla castellera dels Sagals, que es crearien el 1997, alhora que s’adheria i es mobilitzava en campanyes que marcaven l’agenda nacional. Respecte a TVO, un salt qualitatiu va ser la posada en marxa de la Federació de Televisions Locals de Catalunya, amb l’objectiu de coordinar els canals d’àmbit municipal i buscant la complicitat d’Òmnium nacional per tutelar-ho. Aquest segon objectiu, però, no va arribar a cristal·litzar.

Una altra experiència innovadora va ser, el 1994, l’organització d’unes colònies escolars a la casa del Molí de la Riera, de Sant Pere de Torelló, per treballar amb els nens i nenes la història de Catalunya, recreant en un dels dies com podia ser la vida en el període escollit. S’adreçava a escolars d’entre 12 i 15 anys. La idea era estructurar un guió per elaborar un llibret en forma de guia perquè les escoles poguessin preparar directament les colònies amb els seus alumnes i amb la col·laboració, si així ho desitjaven, d’Òmnium. Finalment l’experiència es va quedar en aquesta primera edició.

SANT QUIRZE, LA PRIMERA PLAÇA DEDICADA A ÒMNIUM

El 12 de juliol de 1992, Sant Quirze de Besora es va convertir en el primer municipi de Catalunya que dedicava una plaça a Òmnium Cultural, en reconeixement a la seva tasca en defensa del país. Per celebrar-ho es va dur a terme un acte amb l’assistència del president nacional de l’entitat, Josep Millàs, i el flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’aquell any, Joan Triadú, que va pronunciar una conferència a la sala d’actes Pompeu Fabra, que ell mateix ja havia inaugurat el 1974. L’alcalde de Sant Quirze, Joaquim Bosch, que havia estat també dels fundadors d’Òmnium Osona vint anys enrere, va posar de relleu l’estreta vinculació del poble amb l’entitat i molt especialment en el procés de normalització lingüística.

Quatre anys després, amb motiu de la celebració del 25è aniversari de l’entitat, va ser l’Ajuntament de Vic el que també va anunciar la voluntat de dedicar un carrer a Òmnium, com es va acabar concretant un temps després al barri d’Osona.

25è ANIVERSARI DE LA DELEGACIÓ

Al desembre de 1995 es van commemorar els 25 anys de la delegació comarcal d’Òmnium, que formalment arribaven al març de 1996. Una delegació “especial i pionera”, com la va definir el president nacional, Josep Millàs, en un acte institucional a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic presidida per l’aleshores alcalde, Jacint Codina. La commemoració va incloure una conferència a càrrec de l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte, que va tenir paraules de reconeixement per als fundadors de la delegació tenint en compte la situació d’on es partia. “Per creure, fa 25 anys, que el país se’n sortiria, s’havia de tenir molta confiança en Catalunya”.

Per la seva banda, el president de la delegació osonenca, Josep Romeu, assegurava que el fet que Òmnium hagués de continuar existint 25 anys després no deixava de ser una anomalia, entre altres coses perquè “això vol dir que continuen els motius perquè hagi d’existir”. “Sóc pessimista, perquè continuo veient-li massa futur a Òmnium”, ironitzava.

De fet, el debat sobre la continuïtat d’Òmnium s’havia fet present els últims temps. D’una banda per la funció -més i menys valorada- que ja estaven exercint les institucions i, per l’altra, per la pròpia dinàmica interna de l’entitat, que després d’uns anys de creixement en què havia arribat a superar els 20.000 socis a tot Catalunya el 1979, s’havia anat desinflant. I es corresponia, en realitat, amb els anys que Òmnium va tenir un paper determinant al final de la dictadura i el punt d’inflexió que va suposar l’arribada de la democràcia i un cert relaxament de la militància activista.

La recuperació d’Òmnium no arribaria fins a partir de 2001, coincidint també amb la sacsejada interna pel procés electoral que conduiria Jordi Porta a la presidència de l’entitat, l’any següent. Òmnium havia tancat la dècada dels noranta per sota dels 17.000 socis a tot Catalunya. Malgrat tot, que Òmnium continuava tenint motius per existir també ho avalava el naixement, aquell any, de la Comissió Lingüística d’Osona, impulsada entre d’altres per la delegació comarcal de l’entitat i que reivindicava més presència del català al carrer, molt especialment als comerços. D’aquella comissió en va sortir la iniciativa del Correllengua, inspirada en un moviment basc en defensa de l’euskera i que en el cas del català va tenir les primeres experiències a les Illes (1993) i el País Valencià (1995).

L’objectiu del Correllengua ja ha estat des de sempre reivindicar la unitat de la llengua al conjunt dels Països Catalans i exigir-ne la plena oficialitat. Una comitiva de voluntaris es va desplaçant per diverses poblacions -n’hi estan adherides al voltant de 300 del conjunt dels Països Catalans-, on es fan accions de sensibilització a favor de la llengua. A Osona, per exemple, el 1997 el Correllengua ja va passar per Sant Quirze de Besora, Torelló, Manlleu, Vic i Tona. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners, va ser l’autor del manifest del Correllengua de 2019.

Els 25è aniversari d’Òmnium a Osona el 1996 va coincidir, també, amb la commemoració dels 25 anys de la creació de l’Assemblea de Catalunya, un ampli moviment polític i social que des de la clandestinitat, i durant pràcticament sis anys, va treballar i mobilitzar-se per a la recuperació dels drets i llibertats arreu del país. A Osona hi va tenir una de les places més potents. Alguns dels que en van ser cares visibles a la comarca havien coincidit des de diferents facetes, també, en la posada en marxa d’Òmnium, com el mateix Segimon Serrallonga, Francesc Codina, Josep Romeu, Joaquim Onyós o Just Palma, que encara recorda l’anècdota viscuda en una trobada convocada enmig d’un bosc, on es feien les reunions per esquivar la policia. Onyós “hi va aparèixer de sobte, impecablement vestit i amb aquella flegma britànica que transmetia a tot arreu on anava, i que en un lloc com aquell de seguida va cridar l’atenció. Em van demanar si el coneixia i els vaig dir que sí, que era un bon amic meu. Amb aquell aspecte l’havien pres gairebé per un espia ”.

LLUÍS CASELLAS, NOU PRESIDENT

El 3 de febrer de 1999 hi va haver relleu a la presidència de la delegació. Lluís Casellas, que des de feia sis anys ja era membre de la Junta va ser escollit nou president en substitució de Josep Romeu. Entre els reptes que va exposar, enfortir les relacions amb delegacions veïnes explotant les possibilitats que obria l’Eix Transversal i apostar per internet per incrementar la presència a la xarxa -que llavors encara es deia en singular i era molt limitada, bàsicament com a pàgines web.

Pocs dies després de ser escollit president, Casellas ja protagonitzava una roda de premsa per presentar una nova campanya de la Plataforma per la Llengua per reivindicar el doblatge en català al cinema. “No només ens hi adherim, sinó que ens hi involucrem”, deia. Va aprofitar el moment per dir que el procés de normalització lingüística continuava a les beceroles “perquè les institucions s’han adormit”, fent seu el relat que Òmnium mantenia des de feia temps respecte a la llengua. En aquell moment, la proporció de pel·lícules en català respecte al castellà era de 2 de cada 10. Es podria estudiar si, 20 anys més tard, la situació ha millorat gaire.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: