Les carretilles de Sant Pere de Torelló

Enceto la carpeta "local" d’aquest bloc, i em va la mar de bé, per parlar de la festa major de Sant Pere. La farem l’últim cap de setmana de setembre. I de la festa major de Sant Pere, al marge del bon ambient que sempre hi ha, sempre en destaca una cosa que és molt genuïna, molt nostra i una mica bèstia: les carretilles.

[@more@]

Cal no confondre-les amb els carretons, que són una altra cosa i que la canalla -i no tan canalla- de Sant Pere també fa baixar pels carrers del poble el dissabte (que aquest any serà 23) a la tarda.

Les carretilles són la nostra particular festa del foc. I tampoc és un correfoc convencional, perquè no hi ha ni diables, ni disfresses, ni plens, ni masses ni tabalers. Són els nostres "pabordes", amb barretina i camisa blanca, els encarregats de llançar-les al mig del carrer perquè els més atrevits desafiïn els seus espetecs i esquivin les corrues de foc i pólvora que els arriben per terra i per aire. Mai no saps d’on et poden caure, i durant vint minuts no paren.

Són centenars de persones les que cada any presencien aquest espectacle, divendres (22) al vespre, just després del pregó que es fa des del balcó de l’Ajuntament. El pregoner també s’ho sol mirar des de darrere un vidre, i en surt esparverat.

Com a tradició, la festa de les carretilles està documentada des de fa més de 100 anys, fins i tot amb alguna corranda inclosa dedicada algú que un dia o altre n’ha sortit socarrimat.

A l’arxiu municipal de Sant Pere es guarden els apunts d’un santperenc que a finals del segle XIX va deixar escrit la manera de fer-les i d’aconseguir, fins i tot, colors diferents de foc. Era un expert del seu temps com ara ho són, en pólvores i petards, els valencians a qui actualment es compra tot el material pirotècnic de la festa major: les carretilles del divendres, els coets de dissabte al migdia i els trons de la Desperta, que fem a les cinc de la matinada de diumenge i que a mig matí també acompanyen la cercavila de gegants i nans.

Amic/amiga, quedes invitat/invitada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: